пʼятниця, 11 листопада 2011 р.

Панорамний знімок зубів при імплантації

Панорамний знімок зубів при імплантації 

Очевидно, що під час підготовчого етапу перед процедурою имплантация зубов, стоматолога необхідно обов'язково оцінити загальний стан зубних рядів пацієнта, його прикус і кількість кісткової тканини. Для цього слід зробити панорамний знімок зубів, називається ортопантомограма.Роблять панорамний знімок зубів за допомогою спеціального устаткування, яке називається ортопантомографом. 

Сучасні технології дозволяють зробити панорамный снимок зубов на ортопантомографом двох видів: плівковому або цифровому. Плівковий апарат робить знімок зубів на спеціально створеної рентгенівській плівці, яку, на жаль, дуже проблематично зберігати протягом довгого періоду часу. Зображення на плівці з часом стає розмитим і швидко тьмяніє. Цифровий ортопантомограф робить панорамний знімок зубів в цифровому варіанті, який придатний для зберігання в комп'ютері або на різних носіях. Цифровий метод дозволяє пересилати знімок поштою, роздруковувати при потребі і зберігати його в будь-якому зручному вигляді. Це істотно полегшує роботу лікаря-стоматолога - при необхідності він має можливість переглянути повну історію хвороби пацієнта, звертаючись до зображення. 



Крім цього, є можливість накласти один на одного кілька цифрових зображень, завдяки чому видно повна картина змін захворювання. Також цифровий ортопантомографом мінімально радіоактивний, його променеве навантаження вважається допустимою, оскільки вона не завдає шкоди організму. Під час процедури, пацієнт надіває захисний фартух, що знижує рівень опромінення майже до нуля. 

Ортопантомограма - незамінний вид діагностики при імплантації зубів. 
Стоматологу потрібен панорамний знімок зубів пацієнта для: 
• Оцінки стану кісткової тканини. Стоматолог дивиться, чи достатньо її кількості, щоб встановити імплантат. Завдяки панорамному знімку зубів, лікар також має можливість розрахувати розмір імплантатів, які будуть використані. 
• Оцінки положення гайморової пазухи над верхньою щелепою. Стоматолог зобов'язаний уважно розрахувати, чи не буде нанесено пошкоджень при установці імплантата. 
• Перегляду щелепи на наявність непомітних каріозних порожнин, гранульом або кіст, які зазвичай знаходяться біля коріння; процесів запалення тканин, періодонтіту чи інших захворювань, непомітних при простому огляді. 

Також корисним панорамний знімок зубів буде після імплантації зубних імплантатів. Завдяки тому, що він є повною картиною щелепи, стоматолог в змозі оцінити якість проведеної роботи, вивчити кісткову тканину - чи не виникло запальних процесів або відторгнення імплантатів. 

Після операції по збільшенню обсягу кісткового матеріалу, обов'язково потрібно перевірити приживлюваність штучної кісткової тканини. Так як процедура зняття панорамного знімку зубів - нешкідлива процедура, за допомогою неї можливо фіксувати покрокове проведення операції.

Ортопантомограма дає можливість стоматологу перевірити правильність установки імплантатів, що дозволяє уникнути серйозних ускладнень і своєчасно скоригувати лікувальний процес. Крім цього, зняття панорамного знімку зубів обходиться набагато дешевше, ніж рентгенівський знімок кожного, що потребує лікування зуба.

1 коментар:

  1. Имплантация зубов -серьезная операция. Клинику нужно выбирать очень скрупулезно. True story

    ВідповістиВидалити